sobota, 30 marca 2013

Jak zrobić zakwas do chleba który zawsze się udaje

![](http://94.23.94.200/pic/moderacja/57897.jpg) Jest to przepis zdobyty od człowieka który pracuje w piekarni. Zawsze zakwas robimy tak: dwie miary mąki jedna miara wody ciepłej. Np. dwie szklanki mąki, jedna szklanka wody. Najlepsza jest mąka z grubego przemiału żytnia lub pszenna. Do nowego przed zakwasu dodajemy drożdże 10 dkg i już po kilku godzinach rośnie, następnie jak podwoi objętość dokarmiamy mąką i wodą już bez drożdży. Po kilku dniach można już piec chleb, ciasto, pizzę. Przed zakwas i sam zakwas ma konsystencję gęstej śmietany.

URL: http://www.spryciarze.pl/zobacz/jak-zrobic-zakwas-do-chleba-ktory-zawsze-sie-udaje

0 komentarze(y):

pychoty :: smaczności :: delicje ::: palce lizać   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP