poniedziałek, 17 maja 2010

jagodowe bułeczki

Składniki:    

1 kg mąki tortowej,
1 kostka masła,
15 dag drożdży,
7 jaj,
1 i ½ szklanki cukru,
½ litra mleka,
25 dag jagód,
aromat wanilinowy.

Drożdże i 2 łyżeczki cukru rozprowadzić w ½ szklanki ciepłego mleka. Wlać do mąki, wymieszać i zostawić na 15 minut. Gdy urośnie wbić do tego jaja, dodać cukier, rozpuszczone masło i aromat. Wyrabiać przez ok. 20 min dolewając stopniowo mleko. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1,5 – 2 godziny. Wyjąć na stolnicę posypaną mąką i szybko wyrobić. Formować bułeczki nadziewając je jagodami. Piec 30 min w piekarniku w 180 stopniach celsiusza.

0 komentarze(y):

pychoty :: smaczności :: delicje ::: palce lizać   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP