poniedziałek, 15 marca 2010

zupa krem z marchewki

Składniki:


80 dag karotki,
1 duża cebula,

1 winne jabłko,

1 łyżeczka soku z cytryny,

4 szklanki bulionu drobiowego,

200 ml jogurtu naturalnego,

2 łyżki masła,

kilka kropli sosu tabasco,

sól,

pieprz.


Marchewkę, cebulę i jabłko obrać, umyć i pokroić w plasterki. Jabłko skropić sokiem z cytryny. Na stopionym w rondlu maśle zeszklić cebulę, dodać jabłko i mieszając smażyć przez chwilę. Następnie (ciągle mieszając) dodać marchewkę i smażyć 3 minuty. Zalać gorącym bulionem i gotować pod przykryciem na małym ogniu (ok. 15 minut), aż marchewka będzie miękka. Zupę przestudzić i zmiksować lub patrzeć przez sitko. Dodać jogurt i doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem tabasco. Posypać posiekaną natką pietruszki i ... podawać z grzankami.

0 komentarze(y):

pychoty :: smaczności :: delicje ::: palce lizać   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP