poniedziałek, 15 marca 2010

spaghetti z warzywami

Składniki:

500 g makaronu spaghetti,
1 czerwona papryka,
1 żółta papryka,
1 bakłażan,
1 cukinia,
150 g sera feta,
2 ząbki czosnku,
garść rukoli,
4 łyżki oliwy,
suszony tymianek,
sól,
pieprz.

Papryki umyć, przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w paski. Cukinię umyć przekroić wzdłuż na pół i potem na półplasterki. Bakłażany również umyć, pokroić w ten sam sposób, a następnie oprószyć solą i pozostawić na kwadrans. Następnie opłukać pod zimną wodą, aby pozbyć się soli i brązowego, gorzkiego soku, który zapewne wydobędzie się z bakłażana, osuszyć. Jeśli cukinie czy bakłażany są wyjątkowo małe można pokroić je na plasterki. Oliwę rozgrzać porządnie na dużej patelni i krótko podsmażyć na niej przygotowane warzywa. Czosnek obrać i pokroić na plasterki. Dodać do warzyw na patelni. Wszystko doprawić do smaku solą i pieprzem oraz suszonym tymiankiem. Makaron ugotować 'al dente' z odrobiną oliwy i soli. Porcje makarony nałożyć na talerze, obłożyć warzywami, obsypać odrobiną umytej rukoli i pokruszonym serem feta. Do potrawy można dodać również pokrojoną drobno szynkę lub salami. Podana ilość składników przewiduje porcje dla 4 osób. Jedna porcja to około 650 kcal. Przygotowanie dania powinno zająć około 25 minut.

0 komentarze(y):

pychoty :: smaczności :: delicje ::: palce lizać   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP