środa, 17 marca 2010

schab babci Franciszki

Składniki:

1kg schabu bez kości,
½ szklanki piwa,
½ szklanki wina albo wódki,
olej do smażenia,
liść laurowy,
czosnek,
jedna suszona śliwka,
majeranek,
i co kto lubi.


Wlać wodę do miski tak aby zakryła schab. Dolać alkohole i wsypać przyprawy. Zostawić na 24h. Następnie wyjąć i trochę odsączyć mięso, a potem podsmażyć na patelni ze wszystkich stron (nie za dużo). Nie wylewać marynaty. Na małym ogniu zacząć dusić mięso pod przykryciem, i co jakiś czas dolewać marynaty w miarę jej ubywania. Widelcem sprawdzać miękkość. Gdy miękki - kończymy. Ważne - nie dodawać soli.

0 komentarze(y):

pychoty :: smaczności :: delicje ::: palce lizać   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP