poniedziałek, 15 marca 2010

mediolańskie ciasteczka

Składniki:

25 dag miękkiego masła lub margaryny,
15 dag cukru,
1 łyżka skórki cytrynowej,
2 jajka,
1 żółtko,
50 dag mąki,
30 migdałów,
szczypta soli.

Masło utrzeć na puszysty krem, dodać cukier, tartą skórkę cytrynową i jajka. Dokładnie wymieszać z niewielką ilością mąki. Dodać resztę mąki i korzystając z robota kuchennego wyrobić ciasto. Ciasto można również wyrobić ręcznie, należy wówczas wyłożyć maślany krem na stolnicę, na która została wysypana mąka. Odstawić do schłodzenia. Ciasto rozwałkować na dowolne kształty. Z wierzchu przybrać migdałami. Żółtko wymieszać z dwoma łyżeczkami wody i szczyptą soli. Ciasteczka posmarować, ułożyć na blasze i piec w gorącym piekarniku około 15 minut w temperaturze 200 stopni celsjusza na jasnozłoty kolor. Jeszcze ciepłe zdjąć z blachy i odstawić do wystudzenia.

0 komentarze(y):

pychoty :: smaczności :: delicje ::: palce lizać   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP