poniedziałek, 15 marca 2010

pomarańczowa babka piaskowa

Składniki:

po 1 szklance mąki ziemniaczanej, pszennej i cukru pudru,
1 kostka masła,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
4 jajka,
2 łyżeczki otartej skórki z pomarańczy.

Na lukier:
½ szklanki cukru pudru,
2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej.

Masło utrzeć z cukrem dodając po jednym żółtku, potem dodać sok pomarańczowy, wyrobić. Wsypać obie mąki i proszek do pieczenia i ucierać około 4 minut, dodać skórkę otartą z pomarańczy oraz ubitą pianę. Połączyć składniki, przełożyć do formy, wstawić do piekarnika (180 stopni) i piec 50 minut. Wyjąć, nieco przestudzić i wyłożyć na paterę. W dwóch łyżkach wrzątku rozprowadzić cukier puder, dodać smażoną skórkę pomarańczową, dokładnie wymieszać i polać jeszcze ciepłą babkę.

0 komentarze(y):

pychoty :: smaczności :: delicje ::: palce lizać   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP